joi, 15 iulie 2010

Interviu cu Bucovina (Folk Black Metal - Iasi)



Salutare Crivat, ce mai face trupa Bucovina?
Salut Sorin! Bai, ce sa facem... lucram. Nu mai stiu la ce lucram, hahaha, dar merge. Zic asta pentru ca inregistram EP-ul Duh, dar ne-am oprit la un moment dat, pentru ca au inceput sa apara idei de piese noi si ne-am gandit sa tragem niste drafturi pentru albumul nou... ca sa nu le uitam, la naiba, cum am mai patit, hehe. In rest treaba e ok, materialele audio vor suna rupere; suna deja foarte bine din faza de pre-mix... iti dai seama ca dupa ce va lucra Dan Swano la ele lucrurile vor fi beton! Mai avem niste cantari vara asta, in principal pe la adunari moto; nu vrem sa ne agloemram anul asta cu concerte, preferam sa fie putine dar bune si sa ramana mintea limepde.

Anul acesta o sa participati la OST Mountain Fest - Busteni, ne puteti da cateva detalii despre show-ul vostru acolo?
O sa fie un show cum trebuie, ca de fiecare data. Fiind vorba de un festival mare, ne asteptam ca pe plan tehnic lucrurile sa fie aproape de perfectiune; asta ne macina pe noi in Romania... conditiile tehnice. Dar e imbucurator faptul ca in ultimii ani am vazut scene din ce in ce mai serioase in tara si - poate mai important - oameni cu chef de treaba si care sa stie sa le foloseasca. Pentru OST inca nu ne-am definitivat playlistul, dar oricum o sa fie ceva in forta.

In luna octombrie, anul trecut, ati declarat ca lucrati la cateva piese noi si este posibil sa lansati un nou material anul acesta. Ne putem astepta la o lansare de album la OST Mountain Fest?
Lucram, insa nu iesim cu nimic. In toamna insa, la Silver Church, venim cu material audio nou, facut profi, cu tot dichisul.

Ati primit oferte pentru acest album din partea unei case de discuri sau apelati la clasica metoda independenta?
Deocamdata asteptam sa vedem EP-ul ca iese asa cum vrem noi si apoi il vom distribui pe unde vedem cu ochii. Vom avea materialul la vanzare, scos in conditii super-profi in Germania, si o roaba de discuri promo care vor merge in cele 4 zari. Sper ca alaturand primului album EP-ul asta, oamenii care au o oarecare greutate in domeniu sa isi faca o imagine mai complexa asupra trupei si sa isi dea seama ca putem face treaba foarte buna. Suntem deschisi pentru colaborari si cu oameni de la noi insa in Romania inca exista un soi de segregare Bucuresti versus restul tarii; asteptam si vedem ce si cum.

Descrie in cateva cuvinte albumul nou.
Altfel, hahah! EP-ul Duh va beneficia (mai nou) de un concept mai adunat, adica nu va fi o simpla alaturare de 5 trackuri si gata. Tocmai de asta intarziem, pentru ca ne-au venit idei noi si preferam sa il impingem un pic mai catre toamna dar sa fim noi multumiti de ceea ce iese. Vor fi piese care sunt deja cunoscute, aranajate orchestral foarte atent, dar va fi un disc de mosheala, categoric.
Bucovina merge intr-o directie romantica ... de curentul romantic zic, sa nu crezi ca ne-am tampit la cap sa o dam un gunoaie mainstream. E oleaca mai multa poezie, un sound mai "decis" si compozitii mai bune (hehe, cel putin credem ca sunt mai bune). Piesele noi pentru viitorul LP suna deja foarte agresiv, dar imbina si melodie. Daca iti zic ca Mestecanis se termina la 258 bpm... Mishu radea in studio dupa ce terminasem de tras ultimele chitari pentru finalul piesei asteia: "Folk zici tu, nu? Asta-i folk!? Ameteste Seicaru daca aude asa folk!" Evoluam, asta e clar.

Cum definiti muzica voastra ?
Cum vrei tu, haha. A devenit foarte greu sa etichetam ce facem... si asta fara a vrea sa ne atasam cine stie ce concept mega-complicat si fandosit; pur si simplu imi e greu sa explic cuiva ce cantam. E o componenta solida de folk, pliata pe o baza teapana de metal. Este si black, dar si heavy metal. Muncim sa aranjam coruri dar imi si scuip plamanii "racnind"; vrem niste clape maiestuoase dar chitarile trebuie sa sune si violent cand e cazul. Nu stiu, sincer.. preferam sa zicem folk-metal sau pagan metal, sau viking sau metal traditional(ist) si sa-i lasam pe ascultatori si pe cei care au timp de asa ceva sa filosofeze si sa isi dispute titlurile; cine stie, poate o sa gaseasca ei un nume mai bun.

Cunosti trupele care vor participat la acest fest? Care dintre ele te-a impresionat cel mai mult si linga care dintre aceste trupe ti-ai dorit sa cantati pe scena?
Le stiu aproape pe toate, iar cu multe din ele am cantat deja cel putin o data. Totusi daca imi zicea cineva in liceu ca o sa ajung sa cant cu Belphegor, as fi ras copios. E bine ca am ajuns aici, inca o treapta, un pas inainte.

Fiind un festival ce aduna nu numai formatii de calibru mare ci si genuri diferite, credeti ca publicul va fi mai rezervat fata stilul pe care il abordati voi ?
Sunt convins ca lumea va aprecia muzica noastra. Nu s-a intamplat niciodata sa fim primiti aiurea in Romania si nu cred ca OST va fi exceptie. Vorba aia, tre' sa fii oleaca nebun sa nu-ti placa Bucovina, nu? Hahahah! Adu-ti aminte de concertele de la Ciolpani sau din LMC, cand am intrat la scena la ora 2 jumate noaptea si pana la urma s-a lasat cu chef aspru... facem si de data asta show!

Pe cine vreti sa reintalniti la Busteni si de ce ?
Bucium, pentru ca sunt niste oameni foarte faini si de fiecare data bem foarte tare impeuna, hahaha! Mai trebuie sa bem o halba de rachiu si cu Gwydion, caci atunci cand trebuise acum un an sa cantam cu ei in Bucuresti nu fusese cum, din cauza unor probleme la noi. Stam (si bem) cu toti, de ce nu?

Cu ce te ocupi in timpul liber? Ai ceva intamplari mai neortodoxe de povestit?
Care timp liber, hahah! Inafara de munca ce-mi produce bani ca sa ne facem damblalele metalice, merg foarte mult cu motorul. Ma rog, in fiecare zi merg pe motor la munca, dar cum scap in weekenduri ma duc unde vad cu ochii; ori plimbari obisnuite, ori trasee de enduro prin munti. Iar daca nu suntem adunati la sala, ne adunam la bere si tarie, ca niste cetateni model. Trebuie sa adaug inca niste tatuaje, ca a trecut ceva vreme de cand nu m-am mai "manjit". Am grija ca cei doi motani pe care-i am sa nu imi demoleze casa si in "proferam remarci peiorative la adresa clerului"... asta ca sa nu zic altfel :))) Sunt un om obisnuit.

Dupa cum stiti, unul dintre obiectivele principale, ale OST Mountain Fest – Busteni, este promovarea atitudinii responsabile fata de mediul inconjurator. Ce credeti despre asta?
E o chestie faina, dar in Romania sensibilizarea nu ajuta prea mult daca nu e dublata de o bataie la scara, tras pe roata, turnat mamaliga incinsa pe piept, oua fiebinti la subsuoara, tinut in fum de balega si ardei iuti, samd, stii tu, bunele obiceiuri din vremea de demult. E totusi de sperat ca pe masura ce tot mai multi romani vor inceta sa fie taranoi si vor incepe sa arunce gunoiul potrivit la cosul potrivit, sa nu lase "la iarba verde" ca dupa tatari, sa nu mai asculte cacaturile lor de manele, exemplul bun va fi preluat de mai multi. Si in plus bataie la scara, tras pe roata, turnat ..., hahaha.

Care sunt planurile de viitor ale formatiei? Care este drumul pe care il urmeaza Bucovina?
Cel mai frumos o sa fie cand o sa desfacem pachetele de CD-uri cu EP-ul venite de la fabrica germana. Atunci va fi trecut o etapa foarte importanta, pentru ca EP-ul e primul material pe care il facem de capul nostru, si de asta sincer am emotii. Suntem novici in ceea ce priveste studioul nostru si avem o tona de invatat; totusi dupa ce terminam discul asta si ne sincronizam mai bine cu tovarasul Swano, sunt sigur ca treaba va merge mult mai ok pentru album. Planurile sunt sa ne apucam de compus intr-un ritm ceva mai alert si sa scoatem discul repede.
Printre picaturi, mai si cantam :) Aranjam acum cantari in Ukraina, Moldova, Grecia, Bulgaria, Macedonia si mai vedem. Iar in toamna cand ajungem in Bucuresti, trebuie sa facem un turneu media, pe la radiouri, TV si ce o sa mai fie.

Multumim pentru timpul acordat si va rugam sa transmiteti un mesaj pentru fani si in special pentru cei ce vor participa la OST Mountain Fest – Busteni.
Si eu iti multumesc pentru ocazia de a vorbi despre Bucovina; cant despre un mesaj... sa nu va faceti “ciocan” pana urcam pe scena, ca sa avem cu cine canta, ok?

www.myspace.com/bucovina

Nota: Interviul este facut de Sorin (Stay Metal Forever!) pentru Ost Mountain Fest
www.ostmountainfest.com. L-am preluat, cu acordul sau, pentru ca mi s-a parut interesant. Nu e nici o exclusivitate, il veti putea citi si pe alte site-uri cu siguranta. (M./RDMC)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu