vineri, 28 mai 2010

Interviu cu Innergrave (Brutal Death Grind din Iasi)


RDMC: Salut Liviu, asta e primul interviu pe care-l iau pentru noul blog RDMC asa ca mersi pentru acceptul de a raspunde intrebarilor mele.
INNERGRAVE: Multumim si noi pentru oportunitate

RDMC: Pentru inceput te rog da-ne cateva date despre Innergrave, o scurta istorie a trupei.
INNERGRAVE: Formatia a luat nastere undeva prin anul 2005, la acea vreme componenta fiind alcatuita integral din membri care nu mai activeaza la momentul acesta in cadrul formatiei. Intamplarea nefericita in urma caruia vocalul de la acea vreme, Alex Fagaras, a murit chiar inainte de concertul de debut al trupei, undeva prin 2006 daca nu ma insel, l-a adus in prim-plan pe actualul vocal, Marius Petreanu. Incet incet, in trupa au inceput sa aiba loc diferite mutari, unul dintre chitaristii de la acea vreme plecand dupa RNI Open Air din 2007, iar ulterior prin 2008 basistul "Chelbos" plecand in Spania la "furat celulare". Foarte interesant este faptul ca in formatia asta s-au perindat in 5 ani cam...12 membri, insa de aproape 3 ani am ramas noi, cei care am reusit sa ducem mai departe acest "hobby".
A mAi existat o mica mutare interna si anume chitaristul Jihad trecand la bas, si prin 2009 la chitara luandu-i locul Bambi, un prieten apropiat.

RDMC: Numele trupei mi se pare foarte inspirat, iti amintesti cine a venit cu ideea?
INNERGRAVE: Aici a fost o chestie de respect fata de cel care a pus acest nume, si anume raposatul Alex Fagaras. Nu suntem o trupa tribut lui, insa ca un omagiu adus unui tanar care s-a stins la 23 de ani am hotarat sa pastram acest nume. Noua sincer nu ni se pare foarte potrivit asupa a ceea ce am dori sa trasmitem, e cam Abbath-tist asa insa puberele care nu ne cunosc se umecteaza cand aud un nume black-metal, chiar daca le dezamagim cu muzica noastra. :))
RDMC: :))

RDMC: La capitolul cantari cum stati, tinand cont ca ati avut atatea schimbari de componenta?
INNERGRAVE: La capitolul cantari nu ne prea putem lauda cu diversitatea locatiilor din tara pentru ca este foarte greu sa cantam. Din pricina schimbarilor de componenta nu pot zice ca am avut de suferit, mai degraba din pricina timpului individual al membrilor. De cantat am reusit sa cantam la Iasi de cateva ori, La Bucuresti de vreo 2 ori, Bacau, Botosani, Galati, insa din moment ce nu aveam materialul de prezentare ne-a fost greu sa credem ca ar avea rost sa tot "deschidem" concerte de mana a doua, preferand sa fim mai selectivi si mai realisti ca e plina tara de visatori

RDMC: Pai chiar, voi ce visati? Hai sa vedem...
INNERGRAVE: Ohoo, aici insist sa incep cu vocalul, un membru idealist al echilibrului feminim, Marius, un jucator important pe piata umectezelor care viseaza de obicei la diferite muze si idei karmatiste, fiind posesorul unui "Chi" model 2010. Individual, cam toti visam la o scena mai unita (stiu ca suna cam penal) insa trupele din Romania incearca sa isi ridice capu din rahat dintr-o perspectiva foarte individualista ca nu cumva alta trupa sa le fure oamenii samd, nu prea exista principiul "eu ti-o arat pe a mea, tu mi-o arati pe a ta". Noi visam ca trupele Romanesti sa ajunga macar cu 20 de ani in urma celor de peste granite si sa "nu mai ascunda mancarea in dulap" cum se spune

RDMC: Voi mergeti pe un brutal death gutural, cum de ati ales stilul asta? Care zici tu ca sunt trupele de pe afara care suna ca voi (nu voi ca ei :)) )?
INNERGRAVE: Noi am inceput mai moale la inceputuri, in perioada de inceput Innergrave canta un death-thrash, apoi dupa marea restrucutrare a trecut pe death metal ca mai in timp sa o dea mai grindcore. De 2 ani incoace Innergrave canta brutal death-grindcore, e o fuziune nu tocmai foarte usor de cantat. Noi incercam sa o facem cat mai bine cu putinta, cat despre trupele de pe afara care suna ca noi :))...destul de greu de zis, influentele le-am luat de la foarte multe trupe, avand si un cover Devourment - "Babykiller" este clar de unde am invatat. Probabil ca sound ne incadram undeva intre Defeated Sanity si Abomynale Putridity.

RDMC: Nu prea sunt multe trupe la noi care merg pe linia asta. Cum va primeste publicul?
INNERGRAVE: Spre uimirea tuturor suntem primiti foarte bine, in mai toate locurile unde am cantat s-a lasat cu destrabalari animalice, cu bis-uri si cu public incantat. Eu cred ca in mare parte trupele de genul acesta au priza la un public ceva mai larg decat cel format din ascultatori de gen, pentru ca e ceva nou pt Ro (de asta zic ca tare ne-am bucura sa fim cu 20 de ani in urma) sa canti cu pig squeel si cu blast-beat-uri.
Oricum, publicul roman la astfel de evenimente nu depaseste in cazurile fericite 100 de oameni, din care doar 20 mananca genul.

RDMC: Care a fost cel mai cel concert la care ati participat (cantat) si de ce?
INNERGRAVE: Cel mai cel... cred ca cel de debut (in noua formula si noul stil) In Bucuresti la Lmc prin 2008 parca... a fost sala destul de plina, am avut si ceva emotii si in primul rand a fost sonirizare buna. O alta reusita a fost la Iasi anul trecut de Mos Nicolae am organizat noi o seara "Body massage night" unde i-am chemat si pe prietenii nostri de la Rotten Remains si Vile Obsession, si la fel, am avut 150 de persoane, sunetul a fost bun, am reusit sa ne aducem tot backline-ul si totul a iesit misto. Principalele criterii pt genul acesta de muzica sunt sonorizarea si publicul in primul rand, apoi conditiile in care ajungi sa canti.

RDMC: Acum sa trecem la EP-ul vostru de debut. Cand l-ati scos? Da-ne cateva amanunte despre cum/unde l-ati tras, ce contine si ce crezi tu ca suna bine si ce nu la el.
INNERGRAVE: Chitarile si bas-ul au fost trase anul trecut, at home, pe ruta Head - Cabinet via Lampa, ne-am strofocat impreuna cu un prieten iscusit in ale sunetelor sa scoatem cat mai bine tonurile dorite si a iesit, ulterior acum... 1 luna cred terminand si cu tobele si vocea asta la sala noastra. Totul a fost facut de noi, impreuna cu 2 oameni care s-au ocupat de mixaj si masterizare (multumim Vladimir si Fiveseven). Ce suna bine este faptul ca o trupa Romaneasca poate scoate ceva in genul acesta, asta e partea buna, partea mai putin buna este calitatea inregistrarii care spre deosebire de cele de peste granita nu suna asa cum am dori insa, asta e, pana vom gasi o casa de producatoare care sa ne aranjeze mergem asa inainte.
EP-ul contine 4 piese, "Kuruzdukuru", "Okeiakaokeciuku", "Momigeonspigens" si "Harbuzalam", care este o varianta house a celei de a doua piese. Mai contine si o poza cu noi, si binenteles, o pagina parfumata unde va puteti freca podu palmei mirosind a hartie pe urma.

RDMC: Da, titlurile pieselor m-au spart, ce ne poti zice despre ele si versurile lor?
INNERGRAVE: Fundamentul acestora isi are radacinile in cultura Mumu, o civilizatie apusa, cunoscuta doar elitistilor si masonilor, noi studiind kabala si mai ales ezotericul, fiind in stare de aceste nume. Kuruzdukuru este numele unui profet Mumu, care a lasansat cateva invataturi prin mezozoic, la fel si Okeiakaokeciuku un personaj mistic din civilizatia Mumu vindea pepeni in piata alaturi de Harbuzalam. Momigeonspigens se trage de la o discutie mai distrata intre membrii trupei... cand ne gandeam cum ar arata niste porumbei pitici... binenteles este o denumire plina de mister pentru ca am stalcit scrierea corecta si am adaugat inainte... Mo :))
RDMC: Mo venind tot din cultura Mumu, banuiesc... :))
INNERGRAVE: Nu, din tiganescu "MOOOO" :))
RDMC: Ah, deci e chiar mai mult de cat credeam, e o combinatie de influente din diverse culturi...
INNERGRAVE: De diferite culturi clar, avem o legatura stransa cu cultura in general

RDMC: Acum ca tot ai adus vorba de cultura Mumu, care sunt convins ca va deveni un fenomen intergalactic, incep o serie de intrebari cu greutate, pentru a culturaliza populatia. Sunt 3 la numar, iar in ordinea de pe tricoaie ti le prezint:
RDMC: 1. De ce a disparut de pe piata romaneasca Kukuruku?
INNERGRAVE: Bun, deci kukuruku a disparut odata cu apartia kiki riki miki parca...uite ca am ramas corigent la istoria artei
RDMC: Napolitanele "Kukuruku" I mean :))
INNERGRAVE: Aa, nu cred ca stim fenomenu... la noi revolutionar a ramas spirtul Mona :))

RDMC: Bun, trecem la a doua, care e mai putin old-school
RDMC: 2. Ce solutii de iesire din impas propui in cazul in care esti pe tron, nu mai ai hartie igienica si ti se rupe si lantul la wc?
INNERGRAVE: E o metoda cand bei prea mult si nu poti vomita... bagi un deget in gat... se aplica si la iesire
RDMC: :)) Buna, merge

RDMC: Si ultima:
RDMC: 3. Babutza se spala pe cap cu otet. De ce?
INNERGRAVE: DE MEREEEE :))
RDMC: Aia-i!

RDMC: Trecut fiind testul de tehnica (wc), cultura generala (iutub), dar cu un minus la istoria patriei (kukuruku), sa revenim la trupa. Cum planuiti sa promovati EP-ul?
INNERGRAVE: Aici suntem destul de pesimisti cu scopul acestui EP si anume de promovare al formatiei nu al materialului. Promovarea masiva o vom face atunci cand vom scoate un album, insa asteptam sa vedem ce ne rezerva astrele lui Neti Sandu. In Romania e destul de cetos orizontul pentru ca in ultima vreme metalul a devenit ceva foooarte exclusivist, publicul rarefiat, probabil s-au schimbat si generatiile iar twitter si hi5 fac ravagii in dauna iesitului la concerte de metal. Ne cam intristeaza faptul ca in loc sa evolueze si publicul odata cu scena si trupele de metal din Ro, acesta se rarefiaza...

RDMC: Oricum, pentru a va face remarcati de labeluri de afara banuiesc ca trebuie sa "spargeti vestea" cat mai mult. Crezi ca Myspace-ul e de folos in cazul asta?
INNERGRAVE: Si da si nu, depinde de imagine in mare masura, muzical am ascultat o gramada de cacaturi autohtone si nu numai care in schimb stau impecabil la capitolul vizual (nu neaparat trupe de metal). Capitolul vizual va fi inaugurat in luna iunie odata cu un nou Myspace, o sectiune de merch samd. Promovarea o vom face si prin cunostintele care le mai avem in afara tarii, insa sperantele raman destul de realiste, momentan mai avem de bagat aici, in Ro.

RDMC: Cum vezi tu miscarea de metal extrem din Iasi? Ce trupe ne recomanzi de la voi?
INNERGRAVE: Iasul a fost si a ramas de top in trupe, dupa parerea mea, Bucuresti-ul este -core, sta mai slab in ultima vreme cu trupele. Din Iasi va recomand Rotten Remains si Vile Obsession pe felia brutala, 2 formatii cu care am cantat in mai multe ocazii si cu care dealtfel suntem foarte buni prieteni.
INNERGRAVE: Am uitat de Open Fire o trupa de death-thrash foarte faina de asemenea
RDMC: Deci inteleg ca e un oarecare sentiment de camaraderie intre voi, trupele iesene...
INNERGRAVE: E o camaraderie bazata pe talent si capacitatile trupelor in primul rand si apoi pe prietenie. Cazuri de camaraterie sunt peste tot, in cluj am observat 10 trupe aparute intr-un an care canta lunar in acelasi formule rocadizate, la fel se intampla si la Bucuresti sau Timisoara... asta e situatia. Ne-ar placea sa intercalam, insa cum am spus e greu din motive financiare si motive despre care nu vrem sa vorbim.

RDMC: Bun, iar acum ca sa incheiem intr-un mod constructiv, spune-ne cum putem da de voi, cum putem pune mana pe EP (apropos, ai uitat sa ne zici cum se numeste) si cam la ce sa ne asteptam anul asta de la Innergrave.
INNERGRAVE: Ne puteti gasi pe myspace la www.myspace.com/innergraveband, materialul care se numeste MOMIGEONSPIGENS il puteti procura on-line, dand mesaj pe myspace sau de la concertele care vor urma, impreuna cu tricourile. Pentru vara asta am pregatiti un tur impreuna cu Rotten Remains din Iasi, un tur care va include mai ales orasele din Ardeal, o zona activa dpdv concertistica si pe care vrem sa o chinuim, probabil Bucuresti si daca vom avea ocazia Timisoara sau Constanta.
Anul acesta vom incepe inregistrarile si la albumul de debut insa probabil in 2011 vor lansa acel material inainte de sfarsitul lumii din 2012.

RDMC: Bun, mersi mult de raspunsuri si sper sa mai vorbim cat de curand. RDMC supports you!
INNERGRAVE: Multumesc pt interviu in numele colegilor si sper sa ne vedem la concerte! Thumbs Up for RMDC

Din partea INNERGRAVE a raspuns Liviu, tobosarul trupei.




3 comentarii: